ranelagh grove


2000

london

private terraced house

refurbishment & extension


An extension for a growing family of an early Victorian terrace. Previous extensions had left the basement and ground floor dark and damp.

living room inside new conservatory with original facade openings behind

the new glazed extension creates a garden room which both expands the living area and also brings daylight into the heart of the house, creating a new living area, connecting ground floor, basement and garden together

entrance hall viewed from conservatory
detail of enameled yellow kitchen counter with fruit bowl
perspective section drawing through house from street to garden

a sense of light and space within the compact house is achieved by connecting the interior with the exterior setting, opening up long views at each level as can be seen in this section sketch through house, from street to garden - the openness of the new conservatory extension restores and enhances this connection

entrance corridor with oak floor and original staircase
new kitchen partition with counter slot
Living Room fireplace and shelving, under conservatory roof

the new living room connects the original house with the garden, and provides a focal point to the house

across the garden to the rear facade and conservatory

Location

Ranelagh Grove sits on the threshold between the residential terraces south of Belgravia and the commercial buildings of Victoria.


The house was built as part of a terrace some time between 1811 and 1827, backing onto the damp ‘ozier beds’ beside the Chelsea Water Works - where willows would have been grown for basket-making.

aerial view of site location

Views

entrance to conservatory and garden beyond
view onto conservatory sofa and garden, from dining area
kitchen isometric sketch

the new kitchen has been designed to look like a freestanding piece of furniture, inserted within the larger room

new kitchen counter partition viewed from dining area

the new kitchen counter partition viewed from dining area

dining area with round table
orange runner on original stair winder and sash window
desk and shelving in basement study with garden beyond

the new study in the basement borrows light from the conservatory and allows views into the garden, with a window excavated and ready to be converted into a doorway for future flexibility

master ensuite bathroom stone counter and shower

master ensuite bathroom with custom stone counter incorporating basin, and shower beyond

master dressing room with make-up area

master dressing area, including niche and folding counter for make-up

orange runner on stairs with sash window behind
guest WC with nappy changing unit open and closed

the guest WC, with custom-designed nappy changing and storage unit, shown open and closed

blue and white mosaic to family bathroom

mosaic tiles to the family bathroom, on the top floor

the media room in the basement with custom-designed sofa

the media room in the basement, with custom-designed sofa to maximise seating and use of space

conservatory from entrance, with sliding doors fully open to garden



Credits

Architect - Nicholas Zervoglos Architects
Planner - Nicholas Zervoglos Architects
Loose Furnishings - Estate Agent
Structural Engineer - Howard Cavanna